Amikor az AMC berendelte a The Walking Dead testvérsorozatát, kevesen számítottak rá, hogy mekkora átütő siker lesz. A 2015-ös premier azonban megmutatta, hogy milyen erő van ebben, a zombik uralta történetben, hiszen minden idők legjobb kábeles nézettségét hozta a premier. A magyar AMC-től megkaptuk kezdés előtt a második évad első két epizódját, így az április 11-i nyitány előtt beszámolhatunk arról, hogy a Fear The Walking Dead rajongói komoly váltásra készülhetnek. A főszereplők ugyanis olyan megoldással próbálják átvészelni a világégést, mely az anyasorozatban harciaskodó Rick Grimeséknak tán eszükbe se jutott, jachtra szállnak és a nyílt vizeken igyekeznek elbújni a rájuk leselkedő veszélyek elől. Annyit mindenféle spoiler nélkül elárulhatunk, hogy nem túl sok sikerrel.

Míg az anyasorozat nézői megszokhatták, hogy kedvenceik évadról-évadra ugyanabba a szituációba keverednek, azaz találnak egy élhetőnek tűnő helyet, a kezdeti nehézségek után beilleszkednek, majd jönnek a zombik és minden elpusztul, Rickék meg mehetnek tovább, addig a Fear The Walking Dead úgy tűnik, hogy már a legelején újat tudott mutatni. Nem is kicsit. Az első évadban még Los Angelesben jártunk, ahol épp kitört a világvége, a tanárként dolgozó Travis pedig megpróbálta szedett-vedett családját megmenteni a biztos haláltól. A sorozat érdekes kérdéseket vetett fel az első 6 részben, például azt, hogy miképp is szabadult el ez az igen kártékony járvány, de azt is láthattuk, hogy a hatóságok miképp vették fel a harcot a zombikkal. Mert ugye az eredeti produkcióban a főhős seriff ezt az időszakot kómában töltötte. Már az első plakátokon lehetett látni, hogy valami nagy készül a Fear The Walking Dead folytatásában, de az új évad első két epizódja nagyobbat üt, mint bárki gondolná.

Visszatér Travis, Madison, Nick, Alicia, Ofelia, Chris, Daniel és Victor Strand is, akik egy luxusjachtról figyelgetik, miként omlik össze körülöttük a világ. Egyelőre a Fear The Walking Dead egyik legnagyobb hátránya a The Walking Deaddel szemben, hogy a főszereplők nem robbantak akkorát, mint mondjuk Daryl, akit beleírtak a képregényekbe, de haladunk afelé. Az új részekben az ex-drogos Nick ugyanolyan szerethető, neki vannak a legviccesebb és legemberibb húzásai. Durva látni, ahogy a tanárember Travis egyre inkább beadja a derekát és öli a járkálókat. Chris a hajón az anyja elvesztését próbálja átvészelni, Victor Strand, a jacht tulaja egyre csak titkolózik, míg a mexikói Daniel lelkesen keménykedik tovább, lánya Ofelia pedig az egyetlen, aki talán felesleges a sztori szempontjából, legalábbis egyelőre. Ugyanakkor az Aliciát játszó Alycia Debnam-Carey, aki a The 100-ből távozott nemrégiben, igencsak meggyőzően játszik, ő a 2. évad elejének az egyik mozgatórugója. A fiatal színésznő jelenléte és karizmája mindenképp jót tesz a nyitánynak.

És, hogy mi a Fear The Walking Dead legnagyobb erőssége? Az, hogy jól meg tudott újulni. Ahogy a szárazföldön aggódunk a főhősök miatt, úgy igaz ez a vízen is. Aki azt hinné, hogy az óceán közepén nincsenek veszélyek, az téved. A zombik ott is megtalálnak, ráadásul erősen kell gondolkozni, hogy a többi, a habok közt evickélő túlélő is olyan jószándékú-e mint amilyennek mutatja magát. Legyen tehát az ember földön-vízen, vagy levegőben, megfogyatkozva, kimerülve, de azért a társadalmi és etikai kérdések itt is komolyan felmerülnek. Hosszan lehet gondolkozni, hogy egy-egy kényes helyzetben mit tenne a néző, ugyanis ahogy a The Walking Dead esetében, úgy itt is a járkálók mindössze díszletnek számítanak, az igazi dráma az emberek miatt van. Főleg igaz ez a 2. epizódban, ahol ideiglenesen szárazföldön kötnek ki a főszereplők. Aztán, hogy megéri-e nekik a kaland, azt nézze meg mindenki magának. Igazán kőkemény a végkifejlet, annyit elárulhatunk.

hirdetés

Itt az ideje hozzászokni, hogy az AMC zombis sorozatai cliffhangerrel próbálják mindig behúzni a nézőket a folytatásra, a The Walking Dead 6. évadzárója is ilyen volt, és a Fear The Walking Dead 2. évadának első két része is jókora kérdőjelekkel ér véget. A Fear The Walking Dead egyébként idén már 15 részes lesz, ezt két blokkra bontva adja majd le a csatorna. Így szinte egész évben el leszünk látva zombikkal, ami mindenképpen jó hír. Főleg, hogy a testvérsorozat önmagában is megállja a helyét, nem csak kibővítése az eredetinek, hanem új nézőpontból láttatja a világvégét. Kell ez, hiszen érdekes látni, ahogy az egyszerű emberek megvetik a lábukat a nehézségekkel szemben, az értelmiségiek is fegyvert ragadnak és megpróbálnak túlélni. Talán mindezek után nem is kell mondani, de azért a biztonság kedvéért érdemes megjegyezni, Travisék nem gyilkológépek, mindig lassan és nehezen hoznak döntéseket, mert próbálnak emberek maradni egy embertelen helyzetben. Igencsak nagy kihívás ez.

A Fear The Walking Deadben nem csak a dráma hág tetőfokára az új évadban, de az operatőrök is kitesznek magukért, rendkívül szép vágóképeket láthattunk ebben a két részben. Jól átadták a készítők, hogy a végtelen óceán is tud hihetetlenül reménytelen és barátságtalan lenni, nem kell ehhez Neganekkel és Kormányzókkal összefutni minden második utcasarkon.

Értékelés:
Az új évad első két epizódjában a Fear The Walking Dead képes arra, ami eddig az anyasorozat nem nagyon volt képes, azaz alapjainál megújítani azt a helyzetet, amelyben a főszereplőknek helyt kell állniuk. Travisék továbbra is szimpatikusak, és mivel nem annyira kőkemények, ezért lényükkel és döntéseikkel ők is erősítik azt az érzést a nézőkben, hogy igenis lehet még újat mutatni ebben a zombik által uralt világban. A Fear The Walking Dead 2. évadának nyitánya így 8/10-es értékelést kap, az új részek nagyon reményvesztettek, feszültek, ugyanakkor nagyon szép fényképezéssel és egy jó adag drámával várják vissza a rajongókat.

(A Fear The Walking Dead 2. évadának első részét a magyar AMC április 11-én, 03:00-kor, az amerikai premierrel egyidőben adja le, főműsoridőben, vagyis még aznap este, 22:00-kor megismétli az új részt a csatorna! Mindemellett további érdekesség, hogy az AMC-n kívül a Filmmánia, a Filmcafé és a szabadon fogható C8 is egyszerre vetíti majd a Fear The Walking Deadet!)

hirdetés

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát