A Trónok harca egy részét a Belfastban található Titanic Studiosban forgatták, ahol hatalmas és rendkívül igényes díszletek között dolgozott a stáb. A látványos jelenetek bizonyos százalékát ezeknek a mesterséges környezetben fényképezett snitteknek köszönhetjük, de bőven akadnak azért olyan, a sorozatban látott helyszínek, amelyek a valóságban is léteznek. Ha a koronavírus-járvány miatti egészségügyi veszélyhelyzet javul, és valaki nehezen tudja elfelejteni a Trónok harcát, az alábbiakban remek kirándulási célokat sorolunk fel. Listánkban, amely a Ryanair ajánlója alapján készült összeszedtük azt a 7 legszebb helyet, ahol az HBO sikersorozatát forgatták.

1. Belfast
A Titanic Studiost már bevezetőnkben emlegettük, de a filmstúdión kívül a Castle Ward kertjei, illetve az Antrim megyében található, jellegzetes fákat rejtő erdők is felbukkantak a Trónok harcában. Nem messze innen a Downhill Strand szolgált a Sárkánykőn felvett snittek külső helyszínéül, ezt a partszakaszt láthattuk a második évadban, Melisandre és Stannis egyik közös jeleneténél, illetve a harmadik etapban, amikor Davos elzavarta Gendryt.
2. Skócia
A filmkedvelők számára a Doune Castle nem lehet ismeretlen, a kastély a Gyalog galopp című, 1975-ös Monty Python filmben, illetve az Outlander időutazós szériában is felbukkant. A legnagyobb Trónok harca rajongók már az HBO sorozatának az első évadából felismerhetik a helyet, amikor Robert Baratheon és családja megérkezett Deresbe. A vár mellett egyébként a mai napig tábla hirdeti, hogy a Trónok harca egyik forgatási helyszíne volt, így eltéveszteni is nehéz azt.
3. Málta
Az első szezonban Málta korábbi fővárosában, a napjainkban csupán 300 körüli lakosságot számláló Mdinában vettek fel sok királyvári jelenetet. Az óváros bejárata, Mdina kapuja a második epizódban bukkant fel a képernyőkön, de a híresebb helyszínek közül Mdina hídja és a Verdala palota is képviseltette magát a Trónok harcában. A széria rajongóinak az apró város igazi fellegvár, ha az HBO produkciójában látott ismerős épületeket szeretnének közelebbről látni.
4. Horvátország
A magyarok számára a legkönnyebben megközelíthető olyan helyszín, ahol a Trónok harca forgott, az Horvátország. Rengetegen fel is keresték például Dubrovnikot, ahol a második etaptól kezdve a királyvári jelenetek többségét felvette a stáb. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy Arboretum Trstenóban, néhány kilométerre a várostól megtalálhatóak azok a híres kertek is, ahol olyan főszereplők sétálgattak, mint Sansa, Cersei, Margaery, vagy éppen Tyrion. A Krka Nemzeti Park mellett a produkció forgatott Splitben is, Braavosnak pedig egy tengerparti falu, Kaštel Gomilica adott otthont.
5. Marokkó
Ha a saját szemünkkel szeretnénk megnézni, egészen pontosan hol szabadította fel Daenerys az astapori rabszolgákat a harmadik évadban, akkor Marokkóba kell utaznunk, Essaouirába. Emellett néhány Királyvárban látott jelenetet az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított Medinában forgattak le Benioffék. Nem messze innen található a Ait-Ben-Haddon nevű citadella, amely Yunkai városaként szerepelt a Trónok harcában.
6. Spanyolország
Sevillában nem csak a Star Wars bizonyos jeleneteit, hanem a Trónok harcát is forgatták, a város népszerű a filmes és sorozatos stábok számára. Nem is annyira meglepő, hiszen a Royal Alcazar csodálatos épületegyüttes, amely egy csomó dorne-i snittnek adott otthont. Ha már valaki Sevillába ellátogat, akkor érdemes kocsival a közelben lévő Osunát is megnézni, itt körülbelül 600 statiszta részvételével forgatták le a meereeni csatát. Spanyolországban Girona is jelentős Trónok harcás helyszín, a városban vették fel a hatodik szezontól kezdve a királyváras jelenetek egy részét, illetve Braavosnak is otthont adott a település.
7. Izland
Izland nem csak a Hegyhez hasonló erősemberek és az egyedi klímája miatt híres, hanem azért is, mert rengeteg jelenetet vettek itt fel a Trónok harcához. Ezek közül kettő is kiemelkedik, a Grjotagja barlang, ahova Havas Jon és Ygritte elvonultak a harmadik szezonban, hogy egy fülledt jelenetben megpecsételjék a szerelmüket. Ide rengeteg turista jár általában, a barlang vize azonban rendkívül forró, így nem éri meg kipróbálni az úszást benne. Emellett a Thingvellir Nemzeti Park is csodálatos kirándulási célpont lehet, ahol Arya és a Véreb több közös jelenetét, valamint a Sandor Clegane és Brienne közötti kardpárbajt is filmre vették.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban

hirdetés