A magyar HBO GO több, mint 6000 órából álló kínálata idén is sok tévésorozattal bővül majd, ahogy összefoglaló cikkünkben beszámoltunk róla. Az online videotáron jelenleg is jó pár kritikailag elismert produkció található meg, mindig érdekes azonban összeszedni, hogy melyek a nézők kedvencei. Most röviden bemutatjuk azt a 7 HBO GO-s szériát, amely az IMDb-n jelenleg a legmagasabb pontszámokkal rendelkezik.

A 7. helyen az a True Detective áll, amely 2014-ben elvarázsolta a nézőket. Matthew McConaughey és Woody Harrelson kitűnő alakítása, valamint a fojtogató, rendkívül depresszív sztori soha nem látott egységbe állt. Nic Pizzolatto ebbe bukott bele, a 2015-ben bemutatkozó 2. szezonban már nem sikerült megismételnie a bravúrt. A folytatásra pedig egészen 2019-ig kellett várni, melynek főszerepére Mahershala Alit választották ki. A produkció minőségben nagyot javult, így végső soron nem meglepő, hogy az IMDb-n jelenleg 9 ponton áll a sorozat. Nagyrészt ez az eredmény azonban még mindig az első 8 résznek köszönhető.
Meglepőnek mondható, hogy az HBO egyik januári újdonsága, A kívülálló (The Outsider) is rendkívül jól áll az IMDb-n. A gyerekgyilkossággal kezdődő Stephen King adaptáció az HBO GO-n a 6. lemagasabb IMDb pontszámmal, 9,1-el a True Detective-et is megelőzi. A két részes pilotot mi is dicsértük a SorozatWikin. A Zsivány Egyes sztárja, Ben Mendelsohn egy félelmet nem ismerő detektívet alakít a produkcióban, akinek rá kell jönnie, hogy lehetséges, hogy egy feltételezett bűnöző egyszerre tartózkodott két helyen. A dráma olyan kemény témákba is belemerül, mint a családok széthullása, a gyász, és a depresszió. A kívülálló Stephen King egyik legújabb, 2018-as regényét dolgozza fel, amely a kisvárosi titkok legjavába enged betekintést, miközben a háttérben egy titokzatos, misztikus alak is felbukkan.
Az HBO-n több klasszikus is született az elmúlt évtizedekben, ezek közül azonban még mindig hivatkozási alap a drámaszériák között a Maffiózók. Az 1999 és 2007 között futott produkció nemsokára egy előzményfilmet is kap, mely az 1960-as években játszódik majd és Tony Soprano fiatalkorát mutatja be. Nehéz lesz a Maffiózók főszereplőjét alakító James Gandolfini örökébe lépni, még úgy is, hogy a karaktert a színész fia, Michael Gandolfini játssza majd a spinoffban. A Maffiózók befejezése is rendkívül sokkoló lett, így a The Many Saints of Newark végre megnyugvást hozhat a rajongóknak. A produkció az 5. legjobb IMDb pontszámmal rendelkező széria az HBO GO-n, jelenleg 9,2-n áll.
A 2002 és 2008 között futott Drót című széria szintén a drámasorozatok atyjai közé tartozik, hivatkozási alap, amelyhez rengeteg új produkció igyekszik felnőni. A történet Baltimore-ban játszódik és főleg azért tud akkora gyomrost adni, mert a készítő David Simon korábban bűnügyi újságíróként dolgozott, így tapasztalatait is felhasználta a Dróthoz. A széria egy nagyvárost nyomasztó, különféle szektorokat érintő problémákat mutat be, foglalkozik a drogkereskedelemmel, a korrupt önkormányzattal és vezetőkkel, az iskolarendszerrel, valamint a sajtóval is. Habár a Drót nem nyert egyetlen díjat sem, mégis a negyedik legmagasabban értékelt sorozat az online videotár kínálatában, mely az IMDb-n 9,3-as pontszámmal büszkélkedhet.
Az elmúlt évtized legmeghatározóbb sorozata egyértelműen a Trónok harca. David Benioff és D. B. Weiss alkotása, mely George R. R. Martin A tűz és jég dala című regényszériáját veszi alapul, sokáig jelent majd megugrandó lécet a fantasy produkcióknak. A The Witchernek nem sikerült felnőnie a Westerosban játszódó történethez, a közeljövőben azonban megpróbálkozik még az Amazon is A Gyűrűk Urával, illetve érkezik Az Idő Kereke is kihívónak. Az HBO sorozata azzal tűnt ki a 8 évada alatt, hogy olyan nézőket is be tudott rántani a képernyők elé, akiket korábban hidegen hagytak a “mesevilágok”. A Trónok harca nagyrészt inkább a középkori politikára, harcokra, és hódításokra koncentrált, így vált egy nagyon mainstream, de hihetetlenül magas minőséget képviselő sorozattá. Az utolsó két rész rontott az összképen, de a Trónok harca 9,3 pontos értékelése az IMDb-n közel sem véletlen. Ezzel az HBO GO harmadik legmagasabban értékelt produkciója, ami az IMDb-n elért pontszámokat illeti.
Ami a Trónok harcának a fantasy szériák között sikerült, azt Az elit alakulat a háborús drámák között csinálta meg. Steven Spielberg és Tom Hanks koprodukciója olyan csontig hatoló realitással mutatta be a katonaélet borzalmait, hogy egyetlen produkció sem ért a 10 részes minisorozat közelébe sem a műfajban. Nem is csoda, hogy a mai napig 9,5-ön áll a produkció az IMDb-n, listánkon a második helyet elfoglalva, pedig 2001-ben mutatták be eredetileg. Ugyanez a készítőpáros később a The Pacific – A hős alakulattal is megpróbálta a bravúrt, de ilyen csoda talán csak egyszer jöhet össze a televíziózás történetében. Amit a mozivásznakon a Ryan közlegény megmentése képviselt, azt vitte tovább Az elit alakulat, ezt a két produkciót vállvetve érdemes megnézni, ha valaki nem látta még őket.
A top 7-es lista élén Az elit alakulattal azonos pontszámon áll a Csernobil című 2019-es, 5 részes minisorozat. A Jared Harris főszereplésével készített produkció olyan nézőket is a képernyő elé ültetett tavaly májusban, akik jellemzően nem néznek sorozatokat. A széria megmutatta a világtörténelem egyik legdurvább katasztrófájának hátterét, azokat a névtelen hősöket is beleértve, akik megakadályozták, hogy Európa nukleáris temetővé váljon. A Csernobil tárgyilagosan ismertette a szovjetek ballépéseit is, akik hazugsággal és megtévesztéssel veszélyeztették a zónában élő ártatlan embereket. A produkcióról írt kritikánk itt olvasható el.

hirdetés
hirdetés

Nyáron, de nem a korábban kiszivárgott napon érkezik a legújabb Star Wars sorozat

Drága örökösök, Mellékhatás, Szujó Zoltán, VV vetítés - itt az RTL összes friss bejelentése

Gundel Takács Gábor lesz az idei Televíziós Újságírók Díjának műsorvezetője

Ezt tudni a Hazatalálsz ma induló 2. évadáról (x)

2024-ben visszatér a Kalandra Fal és az Álarcos énekes - évértékelő interjú Kolosi Péterrel

Vastag Csaba fontos szerepet kapott a Megasztárban

hirdetés