Életének 86. évében, szeptember 22-én vasárnap elhunyt Sára Sándor, Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia és a Duna Televízió legelső elnök-főigazgatója – közölte a család az MTI-vel. A Magyar Mozgókép Mestere címmel, a Balázs Béla-díjjal és az MMA életműdíjával is kitüntetett szakembert hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után érte a halál.

Sára Sándor vasutas családba született 1933. november 28-án, a Filmművészeti Főiskola alatti éveiben pedig rengeteg képet készített az utcán tengődő, elesett emberekről. Karrierje során olyan korszakos filmek operatőrje volt, mint a Sodrásban, a Gyerekbetegségek, az Apa, a Tízezer nap vagy a Szindbád. Rendezőként a Feldobott kő, a Holnap lesz fácán, illetve a 80 huszár fűződnek a nevéhez.

Hét éven keresztül, 1993 és 2000 között dolgozott a Duna Televízió elnökeként Sára Sándor. Az MTI szerint egy korábban elképzelhetetlen, közszolgálati televíziót épített fel a szakember a munkatársaival. 1999-ben az UNESCO a csatornának ítélte a Világ legjobb kulturális televíziója címet. Sára Sándort a Magyar Művészeti Akadémia és a közmédia saját halottjának tekinti. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

hirdetés
hirdetés

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát