Az HBO nagy meglepetésre 2017-ben berendelt egy 5 részes minisorozatot, amely az emberiség egyik legsúlyosabb katasztrófáját és annak hatásait meséli el. 1986 április 26-án a Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben felrobbant a négyes reaktor, a baleset miatti atomsugárzás miatt pedig sokan az életüket vesztették. A Csernobil az ő tragédiájukat mutatja be, gyomorba vágó módon. A produkció első része Amerikában május 6-án, idehaza pedig május 7-én, este 21:00-kor debütál a magyar HBO-n és aznap felkerül az HBO GO kínálatába is.

Azoknak a nézőknek, akik felháborodtak a Trónok harca 8. évadának legújabb része miatt, van egy rossz hírünk. A Csernobil nem lesz a kedvencük, mert az első epizód rendkívül sötéten lett fényképezve. Ennek az oka az, hogy a katasztrófa éjszaka történt, így válik rendkívül hatásossá és megrázóvá az atomerőmű felrobbanása és kigyulladása. Az HBO és a Sky koprodukciója Litvániában forgott, a stábnak pedig sikerült olyan helyszínt találnia, hogy abszolút hitelesen tudják bemutatni a történéseket. Szinte érezni az akkori Ukrajna elmaradottságát, a fojtogató hangulatot a tévéképernyőn keresztül.

A csernobili atomkatasztrófa jó eséllyel egy nyugati országban nem történhetett volna meg. A sorozat első része azonban rögtön világossá teszi, hogy itt több szakember és politikus is nagyot hibázott. A Csernobil pilotja pálcát tör nem csak a tudósok felett – akik hittek az elavult mérőeszközeiknek és minden figyelmeztető jel ellenére sem hirdettek azonnali riadót -, de a politikusok felett is. A szovjet politikusok ugyanis szinte azonnal el akarták bagatellizálni a helyzet súlyosságát. A széria történelmi témát dolgoz fel, ennek megfelelően pedig látszik, hogy a készítők igyekeztek hűen bemutatni a hibákat, amelyek sok ember halálához vezettek.

A színészi játék is rengeteget hozzátesz az élményhez, amely azért is megrázó, mert az atomerőmű dolgozói és a helyszínre érkező tűzoltók közül a sugárzás miatt sokan csak perceket élnek a pilotban. A szereplőgárdából kitűnik az atomszakértőt alakító Paul Ritter és súlyos jeleneteket kap a Terrorból ismert, zseniális Jared Harris is. A Csernobil sokkoló sorozat lesz, a magyar nézőknek pedig különösen nehéz néznivaló, hiszen tőlünk nem messzire történtek az események. Ritkaság, hogy egy kelet-európai történelmi tragédiáról az amerikai HBO forgasson szériát, de látszik, hogy nagyon komolyan vették a feladatot.

hirdetés

Az első epizód alapján könnyen belőhető, hogy miről fog szólni a Csernobil: a politikusok hallgatásáról és hazugságairól, azokról az emberekről, akik nehéz helyzetükben megpróbálják stabilizálni a lángoló atomerőművet, illetve a hétköznapi emberekről. Mindhárom oldala megrázó a produkciónak, már az első rész alapján is. A jó rendezésnek és színészi játéknak köszönhetően egy pillanatra sem múlik el a feszültség, a Csernobil pilotja végig a képernyőhöz ragasztja az embert. Értékelés: 9/10 (Fotók: HBO)

A Csernobil pilot epizódja május 6-án, magyar felirattal válik elérhetővé az HBO GO kínálatában!

hirdetés

Kiderült, hogy mikor ér véget Az álommeló 2. évada az RTL-en

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor