Az 5 részes Csernobil című minisorozat május 6-án debütált az HBO-n, a produkció pedig egy csapásra a nézők és a kritikusok kedvence lett. Őszinte hangvételével, sötét stílusával, remek színészi játékaival és azzal emelkedik ki ez a produkció a jelenlegi tévés kínálatból, hogy egy olyan brutális katasztrófát mutat be, amely mindenkit érdekel. 1986 áprilisában történt meg az emberiség egyik legismertebb atombalesete, a csernobili 4-es atomreaktor felrobbanásához azonban kellett a tudósok felkészületlensége és a szovjet állam hazugságai. A Csernobil első évada ezt a két aspektust fejti ki, mégpedig zseniálisan.

Az atomkatasztrófáról mindenki tud, hiszen a magyarok és számos ország életét is befolyásolta anno. Míg a szovjetek tagadtak és kötötték az ebet a karóhoz, hogy semmi maradandó egészségkárosodást nem fog okozni Csernobil, addig a valóságban rengetegen betegedtek meg tőle. A mai napig nem igazán volt a többség azzal tisztában, hogy milyen körülmények vezettek a 4-es reaktor felrobbanásához és milyen hősiességre volt szükség ahhoz, hogy ne váljon Európa atomtemetővé később. Az amerikai HBO és a brit Sky azonban összefogtak és kendőzetlenül mutatták be a körülményeket.

A Csernobil című minisorozat esetében senki nem panaszkodott a sötét fényképezés miatt, hiszen rengeteget hozzátett a vizualitás a történethez. Láthattuk belülről, a tudósok szemszögéből, illetve a tűzoltók, a bányászok, valamint a búvárok nézőpontjából is a tragédiát. Kívülről-belülről „bejárhattuk” a Vlagyimir Iljics Lenin atomerőművet. Sokszínűsége miatt vált elsősorban ütőssé ez a produkció, hiszen a kisemberek naivitása jelentette azt az ösvényt, amelyen az 5 megrázó epizódon keresztül haladtunk. A politikusok hazugságai és megtévesztése már csak a hab volt a tortán, a Csernobil tökéletesen átadta az ő romlottságukat.

A helyszíneket tekintve úgy volt változatos a Csernobil, hogy a történet nagy része az erőmű környékén játszódott. Ennek ellenére a szezon legerősebb momentumai kapcsolódnak azokhoz a likvidátorokhoz, akik a környéket járták, hogy a távozni nem hajlandó öregeket elküldjék onnan, illetve a kóborló, radioaktív állatokat lelőjék. A legtöbben a miniszéria kapcsán a főszereplő Legasovot alakító Jared Harrist, a fehér-orosz atomtudósként feltűnő Emily Watsont, vagy éppen Boris Shcherbinát játszó Stellan Skarsgardot emelik ki. Nem érdemtelenül, mindannyian zseniálisak voltak, de kellett azért az olyan mellékszereplők kiváló alakítása is, mint a megtört likvidátorként feltűnt Fares Fares, aki egy újoncot vezetett be a katasztrófa utáni kemény világba.

hirdetés

Fontos tudni, hogy az HBO és a Sky produkciója csak kis részt forgott Ukrajnában, Litvániában találtak olyan főbb helyeket Vilniusban és Visaginasban, amelyek megőrizték azt az összetéveszthetetlen szovjet hangulatot. Főleg Vilniusban vették fel azokat a jeleneteket, amelyek Pripyat városában játszódtak. A stáb keveset volt kitéve a csernobili sugárzásnak, ugyanis az atomerőműnél játszódó történéseket a mostanra bezárt, litván Ignalina Atomerőműben vették fel. Ezt gyakran a Csernobili Atomerőmű húgának szokták nevezni, a két létesítmény között akkora a hasonlóság.

A zenei aláfestés is rengeteget hozzátett a Csernobil hangulatához, de az írók munkáját is ki kell emelni. A történetet rendkívül okosan vezették végig. Miután láttuk az erőmű felrobbanását, a tragédiát övező hazugságokat, valamint a szinte reménytelen munkálatokat, hogy kordában tudják tartani a sugárzást, a sorozatzáró még így is újat tudott mutatni. Ennek az epizódnak elvileg nagyon ki kellett volna lógnia a sorból, hiszen Dyatlov, Bryukhanov és Fomin tárgyalását mutatta be. A készítők azonban flashbackek segítségével visszanyúltak a tragédia előzményeihez, így a tudósok felkészületlenségének olyan oldalát láthattuk, amelyet az első 4 rész még nem mutatott meg.

A Csernobil horrorsorozat, hiszen brutális lelki terror alá helyezte a nézőket. Az ehhez hasonló produkcióknál előfordulhat a hatásvadászat, amelybe sok alkotó beleesik, a Craig Mazin vezette kreatív csapat azonban elkerülte ezt a csapdát. A csernobili katasztrófa miatt sok tudós és tűzoltó iszonyatos állapotban halt meg, közülük pedig akadt, akit már inkább nem is mutattak meg utolsó perceiben. Mint ismert, az éjszakai műszakot vezető Akimovot beküldték a négyes reaktorhoz, hogy a saját szemeivel győződjön meg arról, mit történt. Az ő állapotának bemutatása a showrunner Mazin szerint már átment volna egy határon, így inkább csak a hangját lehetett hallani, ahogy az Emily Watson által játszott Ulana kikérdezte. A lelki szemeinkkel láthattuk csak azt, hogy Akimov arca hiányzik. A Csernobil minőségét és horrorát jelzi, hogy a tudat is megrázó volt.

Az utolsó epizódban megkaptuk azokat az archív felvételeket, amelyeket általában nem szoktak nélkülözni az alkotók valós történeteken alapuló produkcióknál. Itt látszik igazán, hogy a castingosok milyen tökéletes munkát végeztek. Külsőre nagyon hasonlítottak a Csernobilba beválogatott színészek, mégis kellett az az elemi, őszinte játékuk, amit a főszereplő Jared Harris is előadott. A sztárt láttuk már korábban a Terrorban, a Mad Menben, mégis itt teljesedett ki igazán, nagyon meglepő lenne, ha az Emmy és a Golden Globe díjátadókon nem ő és kollégái, Emily Watson és Stellan Skarsgard vinnék el a minisorozatos díjakat.

Érdekesség, habár a sorozatban is elhangzott, hogy Ulana Khomyuk karaktere volt az, akiről a sorozat utolsó perceiben megtudhattuk, hogy teljes egészében fiktív karakter volt. A készítőktől remek húzás, hogy Legasov kollégáit inkább egy kotnyeles fehér-orosz atomtudós képében ábrázolták. A Csernobil alkotói végig odafigyeltek arra, hogy brutális és megrázó néznivaló legyen a széria, de azért befogadható. Érthetővé tették a mai emberek számára is, hogy milyen felelőtlenség, korrupció és önfejűség vezetett az emberiség egyik legismertebb katasztrófájához.

Az, hogy a Csernobil minisorozat elkészülhetett és ilyen minőségben, legalább akkora csoda, mint hogy Lyudmilla Ignatenkónak a vetélése után még gyermeke született. Az oroszok is csak utólag tudtak felháborodni a produkció miatt, megakadályozni már nem tudják, hogy az emberek megnézzék a szériát. A Csernobil szinte kötelező néznivaló, emlékezetes élményt fog olyanoknak is nyújtani, akik nem érdeklődnek az olyan reál tudományok iránt, mint mondjuk a fizika. Az értékelést tekintve 10/10-es pontszámot kap a minisorozat, mert nem volt olyan pillanata, amikor leült volna a történet. A pilot első percénél elkapta az ember torkát és a sorozatzáró utolsó pillanatáig el sem engedte azt. Ritkaság az ilyen manapság. (Fotók: HBO)

(A Csernobil teljes, 5 részes első évada a magyar HBO GO kínálatában tekinthető meg!)

hirdetés
hirdetés

Nyáron, de nem a korábban kiszivárgott napon érkezik a legújabb Star Wars sorozat

Drága örökösök, Mellékhatás, Szujó Zoltán, VV vetítés - itt az RTL összes friss bejelentése

Gundel Takács Gábor lesz az idei Televíziós Újságírók Díjának műsorvezetője

Ezt tudni a Hazatalálsz ma induló 2. évadáról (x)

2024-ben visszatér a Kalandra Fal és az Álarcos énekes - évértékelő interjú Kolosi Péterrel

Vastag Csaba fontos szerepet kapott a Megasztárban