Az Egynyári kaland 2015 tavaszán indult a Dunán és hamar nagyon népszerű lett. Eredetileg csak egy 6 részes minisorozat lett volna, de a sikert látva a köztévé úgy döntött, hogy folytatja a szériát. Két év várakozás után az új évad május 13-án, szombaton 19:30-kor érkezik. A produkciót gyártó Megafilm Service meghívására, tavaly nyáron egy egész napot töltöttem a balatonfüredi forgatáson és megnézhettem, hogy folyik a munka az egyik leglátványosabb helyszínen, a strandon. Az ott töltött idő alatt megtekinthettem 8-9 jelenet felvételét és Zomborácz Virággal az új évad forgatókönyvírójával, rendezőjével beszélgettem. Ezen kívül megtudtam néhány nagy színésznevet, akik vendégszerepelnek a legújabb részekben.

Reggel egy kisbusszal vittek le a magyar tenger egyik legszebb városába, Balatonfüredre. A standra 10 óra körül érkeztünk meg, ahol lekísértek közvetlenül a Balaton homokos partjára, ahol a Dórát alakító Dobos Evelin és Levit, az egyik új főszereplőt megformáló Király Dániel forgatott egy jelenetet. Később csatlakozott hozzájuk a Pétert eljátszó Vecsei Miklós, aki csak vendégszereplő lesz az új etapban. A folytatásban egyébként Döbrösi Laura nem fog szerepelni, ugyanis a forgatásokkal egy időben zajlottak az Aranyélet második évadának felvételei is. A friss részekben azonban Király mellett Walters Lili lesz a másik új főszereplő, aki Lucát formálja majd meg. A többiek változatlanul maradnak a sorozatban.

Az, hogy a színészek többsége visszatér nagyon jó hír, ugyanis ők voltak az egyik erőssége az első évadnak. A remek alakítások mellett a széria vissza tudta adni azt a balatoni hangulatot, amely sokunk gyerekkorát meghatározta. A helyszínválasztás is tökéletes volt, hiszen Siófok mellett Balatonfüredet ismerik a legtöbben, így a nézők többsége egyes helyekre ismerősként tekinthetett. Az első szezon gyengesége egyértelműen a történet volt és a szereplőknek megírt párbeszédek is gyakran bugyutának tűntek. Összességében azonban nagyon sokan megszerették a produkciót, sőt a kritikusok is pozitívan fogadták. A tizenkét 2015-ben képernyőre kerülő magyar sorozat közül tavaly a Televíziós Újságírók Díján az Egynyári kalandot a három legjobb közé jelölték.

hirdetés

A pontos cselekményről most és a későbbiekben is csak keveset mondhatok, ugyanis elspoilereznék pár fordulatot. A homokos parton felvett pár jelenetet több helyről és több szögből is rögzítették, mely nagyjából egy óráig tartott. Ezután átálltak a strand egy másik részére, mely idő alatt Zomborácz Virággal beszélgettem. A szakember amellett hogy az új évad egyik rendezője, innentől átvette a forgatókönyv írását is. Pont emiatt rögtön arra voltam kíváncsi, hogy a második szezonban változatnak-e a történetmesélésen, hogyan tud ezen javítani.

„Rögtön egy nehézséggel kezdeném. Az MTVA-nak pont 52 perces epizódokat kell gyártani, míg Amerikában vagy más országokban nincs ennyire rögzítve. Egy sorozatnál azonban nem az a legfontosabb, hogy hány perces, hanem hogy milyen a ritmusa. Az előző évadhoz szerintem nem volt elég anyag, hogy kitöltsék a hatszor ötvenkét percet. Ezért is volt benne sok üresjárat és kevés cselekmény, de lehet, hogy pont van akinek ezt tetszett. Én viszont próbáltam több tartalmat belevinni, de ettől még az új évad nem megy át drámába, marad a korábbi romatikus-komédia stílus. A tétek és a problémák könnyedek maradtak, de életszerűbb, fajsúlyosabb bonyodalmakat írtam bele. A nézők majd eldöntik, hogy jó irányba változott-e a produkció.”

A forgatókönyvíró azt is elmondta, hogy a valóságban kettő, míg a sorozatba az előző évadhoz képest csak egy év telik el. A színészek és a karakterek is érettebbek lettek, ami érződik az új évad jellegén. A történet után arról érdeklődtem, hogy látványban és képi világban miben változik a széria.

„Az előző stábnak nagyon erős koncepciója volt a fix kamera és a hosszabb beállítások, ami azért is lehetett, mert sokkal lassabb volt a cselekmény. Mi Somogyvári Gergő operatőrrel sokkal jobban szeretjük a kézi kamerát, persze mi sem minden esetben. Ez változtat majd a széria összképén. Ezen kívül Zelenka Nóra jelmeztervezővel és Takács Lilla látványtervezővel van egy jellegzetes stílusunk, pontosan tudjuk, hogy mit szeret a másik. Ezért szerintem egy nagyon harmonikus és különleges látványvilágot sikerült megvalósítsunk. Hozzá kell tenni, hogy nekünk is meg van a kötve a kezünk, hisz egy strandon nem sokat tudunk alakítani, de sok helyszín esetében ez látszódni fog. A szereplők haj, smink és egyéb megjelenéseinél pedig törekedtünk arra, hogy a valósághoz közelebbi képet mutassunk”- mesélte a rendező.

Egy rövid ebédszünetet követően, egy óra után nem sokkal a legnagyobb melegben Dobos Evelinnel és Vecsei Miklóssal egy sétálós jelenet került rögzítésre. Ezután találkoztak a Gábort megformáló Héricz Patrikkal és az egyik epizódszereplővel, akit Trokán Nóra fog alakítani. Itt érdekes volt megfigyelni, hogy a rövid szünetek alatt Evelin sokszor visszanézte magát a monitorokon és próbált minél jobban tökéletesíteni az alakításán. Látszott, hogy a színésznő mennyire maximalista. Ezeknek a jeleneteknek a felvétele nagyjából két órán át tartott, majd fél óra alatt a stáb gyorsan visszaköltözött a partra. Itt Dobos Evelinnel, Trokán Nórával, Vecsei Miklóssal és Király Dániellel vízből kijövő és törölközőkre lefekvős képsorokat rögzítettek. A felvételeket itt is sok szögből felvették, melyek nagyjából 40 percig tartottak.

Ezután következett az egyik legizgalmasabb felvétel, ugyanis az előzőkben is említett négy színész és a stáb egy része bement a Balatonba és ott folytatódtak a forgatások. A két srác nyakába felülő két lány vízi küzdelemben próbálta egymást lenyomni és a vízbe lökni, mely nagyon vicces és látványos volt. Pont az ilyen könnyed és fiatalos jelenetek voltak az erősségei már az első évadnak is és örömmel láttam, hogy a folytatásban is számíthatunk hasonlókra. A csajbunyót a vízből nagyjából tíz perc alatt rögzítették, majd gyorsan a távolból, a partról is felvették. Ezután egy rendkívül gyors átállás következett, melynél a stáb nagyjából húsz perc alatt átvonult a strand másik végébe.

Az aznapi jeleneteket Akar Péter rendezte, így Zomborácz Virággal lehetőségem volt hosszabban beszélgetni. A sorozat nagyon fontos pontjai az egyes főbb helyszínek. De vajon, ezek mekkora arányban változnak az második etap során?
„Amihez vissza lehetett térni, oda vissza is tértünk. Megmarad például az Anna Grand Hotel, vagy épp a lángosos, de voltak olyan helyszínek, amiket elvesztettünk. A főszereplők által korábban használt házat egyszerűen ledózerolták, így ahelyett kellett keressünk egy másikat. Minden irányba nyitottak voltunk, de a legfőbb szempont az volt, hogy legyen elég szoba benne. Végül egyetlen olyan ház volt Balatonkenesén, ami megfelelt a szempontjainknak és a forgatás idejére is odaadták. A korábbi lepusztult helyett, az új egy elég kevert stílusú, ugyan az is régi épület, de nem érződik úgy rajta, mint az előzőnél. A berendezése egy kicsit franciás, melyek egy része eleve ott volt, de egy másik balatonfüredi villából is átvittünk autentikus, elképesztően szép bútorokat. Ez lesz ez egyik legfontosabb helyszín, az 55 napos forgatásból 21-et itt dolgoztunk” – mondta a rendező.

Arra is kíváncsi voltam, hogy volt-e valami nem várt körülmény, ami megzavarta a forgatásokat.
„Az indulásnak hatalmas gondokat okozott az időjárás. Májusban a standon akartuk kezdeni a felvételeket, azzal számolva, hogy akkor olcsóbb a helyszínbérlet és nem lesz olyan sok ember. Erre olyan időnk volt, mint ha november lett volna; tíz fok, eső, szél és fel volt korbácsolva a Balaton. Ennek ellenére néhány jelentet felvettünk, amik a lángosos bódéban és körülötte játszottak, de többségüket nyárra kellett halasztanunk.”

A Egynyári kaland első évadában jellemző volt, hogy minden epizódban egy-egy híres színész jelent meg mellékszereplőként, mely tovább erősítette a sorozatot. Zomborácz Virágtól megtudtuk, hogy a második évad során ez is megmarad és olyan nagy nevek érkeznek, mint Csuja Imre, Zsurzs Kati, Bánki Gergely, vagy a korábban említett Trokán Nóra. Rajtuk kívül epizódokon átívelő kisebb szerepe lesz még Gyabronka Józsefnek és Dobó Katának is.

Az utolsó aznapi jelenetet a stand röppályáján rögzítették, melyen ugyanazok a színészek vették részt, akik előtte a vízben is voltak. Itt tíz-tizenöt percet dolgoztak, majd fél hat körül befejeződött a forgatás. Itt és több korábbi rögzítés esetén is feltűnt, hogy míg a legtöbb sorozatnál két kamerával dolgoznak, az Egynyári kaland esetén végig csak eggyel, mely volt, hogy lelassította a felvételeket. Utóbbi két jelenet egyébként annyira jól sikerült, hogy az új évad egyik hosszú előzetesébe is felhasználták és valószínűleg a sorozatban is látványosak lesznek. Ezután jött az összepakolás, melyet követően egy füredi étterembe a stábbal együtt meghívtak vacsorázni. Az étkezést követően pedig visszavittek Budapestre.

Nagyjából nyolc órát töltöttem az Egynyári kaland forgatásán, melyen 8-9 jelentet is rögzítettek. Külön örültem, hogy a sorozatot gyártó Megafilm Service egy olyan napra hívott meg, amikor nagyon sűrű volt a forgatás és így sok érdekes szakaszt láthattam. Az ottlétem alatt végig odafigyeltek, hogy mindig átlássam épp, mi történik és a legjobb szögből követhessem az eseményeket, amit utólag is nagyon köszönök. Izgalmas volt látni, hogyan készül az egyik legjobb magyar sorozat, mely szombaton 19:30-kor folytatódik a Dunán. (Fotók: SorozatWiki)

















hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna