Freddie Highmore a horrorisztikus Bates Motelben vált először ismertté, mostanra pedig igazi sorozatsztárrá vált a fiatal színész. A tehetség legújabb szériáját, a Doktor Murphy-t idehaza az RTL Klub mutatta be 2018 júliusában. Az első 18 részes évad rendkívül nézett lett a csatornán, így a folytatásra sem kellett sokat várni, a 2. etap 2019 februárjában debütált a hazai képernyőkön és június elején búcsúzott el a nézőktől. A Doktor Murphy következő évadát már berendelte az amerikai ABC, az RTL Magyarországtól kapott, alább olvasható interjúban a főszereplő arról mesél, mit jelent neki Shaun különlegessége és hogyan birkózik meg cinikus britként egy ilyen tiszta szívű karakter eljátszásával.

A sorozat rendkívüli népszerűségre tett szert világszerte. A második évad elkészítésekor ez mennyiben befolyásolt benneteket?
Egyáltalán nem. Csak tettük a dolgunkat, ahogy eddig is. Vancouverben dolgozunk, a második etaphoz nagyobb díszletünk volt, de ugyanúgy törekedtünk arra, hogy a lehető legjobb epizódokat készítsük el. Reménykedve abban, hogy a nézők jól reagálnak majd a látottakra. Ugyanazokra a dolgokra fókuszáltunk, mint korábban és a részekhez való hozzáállásunk sem változott meg. Szerencsések vagyunk, mert Amerikától és Los Angelestől távol dolgozunk, ahol a sorozatokat övező hype könnyen befolyásolja a stábokat is. Itt folyton esik, mindenki esernyővel szaladgál, és beletemetkezik a munkába. Imádom Vancouvert, a Bates Motelt is itt készítettük, ez most már a 7. sorozatos évad zsinórban, amin itt dolgozok.

Te írtad a Doktor Murphy 2. évadának nyitórészét. Változtatott ez valamit azon, ahogy színészként hozzáálltál a szériához?
Az írás és a színészkedés lehetővé teszi, hogy két teljesen különböző perspektívából lássam a Doktor Murphyt. A kettő nincs hatással egymásra. Amikor egy-egy kreatív húzás miatt az írókkal kell vitatkoznom, az sokkal nehezebb, mint amikor rám bízzák a forgatókönyvet. A Bates Motelben is megkaptam az írásra a lehetőséget, és David Shore, a Doktor Murphy executive producere ennél a szériánál is számított rám ebben a szerepkörben. Egy hónapot töltöttem el az írószobában és ismerkedtem a környezettel, mielőtt ténylegesen nekiláttam volna az írásnak. Szerencsére David abszolút a szárnyai alá vett, így könnyebb dolgom volt.

hirdetés

Mikor jöttél rá arra, hogy írni is szeretnél?
Természetesnek éreztem. Amikor a Bates Motelen dolgoztam, furcsa volt, hogy 4-5 hónapot forgattunk, aztán pedig hirtelen megszakadt a kapcsolat köztem és a karakterem között. Közelebb akartam kerülni a sorozat világához és egy kicsit benne élni. A Doktor Murphy esetében is valami hasonlót éreztem. Közelebb akartam kerülni a főszereplőhöz, a kórházhoz és ehhez a világhoz. A kamera másik oldalán is rendkívül jól érzem magam, szerencsés vagyok, hogy ennyi dologgal foglalkozhatok.

Hogyan változtatott meg téged a Doktor Murphy művészként és magánemberként?
Shaun egy nagyon optimista ember, aki mindig a jót látja másokban. Ez egy nagyon szép tulajdonság. Mivel brit vagyok, ezért nagyon cinikus tudok lenni a hétköznapokban. David Shore-ra, a Doktor Murphy készítőjére is jellemző ez, elég a korábbi munkáira, például a Doktor House-ra gondolni. Úgy gondolom, hogy ez a produkció megadja nekünk a lehetőséget, hogy jobb emberekké váljunk és a világot is derűsebben lássuk. Ezt a világnézetet átadni a képernyőn keresztül, mint ami Shaunnak van, felemelő, hiszen ő hisz az emberségben és az emberiségben. Ritkaság ez a mai világban, amikor a negatív hozzáállás minden sarkon szembejön.

Nehéz volt egy olyan ember bőrébe bújni, aki a spektrumon helyezkedik el?
Nem minden autista ugyanolyan, ők is mindannyian egyedi emberek, különféle problémákkal. A szerep kedvéért rengeteg kutatást végeztem, de igyekeztem, hogy Shaun a lehető legautentikusabb maradjon. Amikor valaminek nagyon utánanézel, előfordulhat, hogy abba a hibába esel, hogy a szereplő, akit eljátszol túl általános lesz. Igyekeztem odafigyelni, hogy a Doktor Murphy főhőse egyéniség legyen, akit nehéz összekeverni bárki mással. Nekem ez a legfontosabb, hogy hű legyek a karakteremhez és nem az, hogy a sorozat óriási siker legyen. Hozzá kell tennem, hogy az egész stábbal azért dolgozunk, hogy minél több emberhez eljusson a széria, de Daviddel együtt azt tartjuk elsősorban szem előtt, hogy Shaun sztoriját jól meséljük el. A történetet viszont nem kívánjuk a szórakoztatás oltárán feláldozni.

Mit gondolsz, van még hova fejlődnie Shaunnak a harmadik évadban? Tud még ennél is merészebb és nagyszerűbb lenni? Hogy látod a karaktered jövőjét?
Igen, úgy gondolom, hogy tud még hova fejlődni. A Bates Motel esetében is ezt kedveltem leginkább Norman karakterében. Egy országos sorozathoz képest azonban a Doktor Murphyben Shaun drámaian megváltozott az első részhez képest. Még mindig autista, ezen semmi nem változtathat. Az évadok alatt a Doktor Murphy főszereplője részről-részre meg tudta mutatni új oldalát, ami ritkaság egy procedurális szériában. Mindig mosolyognom kell, amikor Shaunt a St Bonaventure Kórház igazgatójaként képzelem el. Kíváncsi lennék, egy ilyen szerepkörben mihez kezdene ez a fickó.

Az orvosok között elterjedt gondolat, hogy a sebészeket az egójuk vezeti. Mit gondolsz ebből a szempontból Shaunról?
Érdekes kérdés, az évad során volt egy beszélgetésem David Shore-rel az altruizmusról és az önzetlenségről. Arról vitatkoztunk, hogy Shaun vajon ezekhez a témákhoz hogyan állna hozzá. Úgy gondolom, hogy a Doktor Murphy főhőse valóban segíteni akar a bajba jutottakon és nem vár ezért üdvrivalgást vagy pedig tapsvihart, amikor megment valakit. Amikor ezek mégis megtörténnek, Shaun véleményem szerint dühöt érez, hiszen ő csak a munkáját végzi, azt teszi, amit helyesnek vél és emberi életeket ment.

Fennáll annak a veszélye, hogy a sorozat egyfajta angyalként vagy szentként ábrázolja Shaunt?
Vagy szuperhősként. Ő azonban egyik sem, hiszen hibákat követ el a sorozatban. Shaun sokszor azért hibázik, mert az autizmusa keretek közé szorítja. Ez persze áldás is tud lenni, ugyanis olyan dolgokat vesz észre, amik mások szemei előtt észrevétlenül suhannak el. Ennek ellenére a karakternek megvannak a gyengeségei, amelyeket nem félünk bemutatni. Ő is csak egy ember. Neki is vannak jó és rossz napjai, ahogy mindenki másnak. Van, amikor fáradt és nem tud annyira koncentrálni, van, amikor a magánélete bezavar a karrierjébe. Ezek mind olyan faktorok, amik szerepet játszanak Doktor Murphy hétköznapjaiban és teljesítményében.

hirdetés
hirdetés

Nyáron, de nem a korábban kiszivárgott napon érkezik a legújabb Star Wars sorozat

Drága örökösök, Mellékhatás, Szujó Zoltán, VV vetítés - itt az RTL összes friss bejelentése

Gundel Takács Gábor lesz az idei Televíziós Újságírók Díjának műsorvezetője

Ezt tudni a Hazatalálsz ma induló 2. évadáról (x)

2024-ben visszatér a Kalandra Fal és az Álarcos énekes - évértékelő interjú Kolosi Péterrel

Vastag Csaba fontos szerepet kapott a Megasztárban