Újabb botrányt kavart az HBO és a Sky koprodukciója, a Csernobil, az Oroszország Kommunistái nevű párt ugyanis be akarja tiltatni a sorozatot. A magyarázatuk szerint a produkció – mely június 3-án ért véget – túloz és feleslegesen állítja be a Szovjetuniót és az akkori politikusokat hibásként a csernobili atomkatasztrófa miatt. A párt közleményében kérte a Roskomnadzort, a helyi telekommunikációért felelős hatóságot, hogy ne engedjék, hogy a produkció elérhető legyen Oroszországban. Emellett a Csernobil alkotóját, Craig Mazint is be akarják perelni, becsületsértés miatt.

Az oroszok között sokan nem fogadták tárt karokkal az 5 részes miniszériát, mely kendőzetlenül mutatta be, kik voltak a felelősek az emberiség egyik legnagyobb tragédiájáért. A Gazprom tulajdonában lévő egyik helyi tévécsatorna például a volt szovjetek szemszögéből is el akarja mesélni a történteket. Az ellensorozat arról szólhat, hogy a CIA szabotázs-akciója miatt robbant fel a 4-es reaktor.

Érdekesség, hogy még a nyugat-ellenes orosz politikusok között is van olyan, aki elismeri a Csernobil sorozat érdemeit. Vladimir Medinsky, Oroszország konzervatív kulturális minisztere is mesterinek nevezte a produkciót, aki elárulta, apja is likvidátor volt és a Csernobil rendkívül élethűen nyúlt az akkori szovjet valósághoz. (Fotó: HBO)

hirdetés
hirdetés

14 év után a TV2-n tér vissza a Győzike show

Az X-Faktor egyik korábbi győztese lesz az idei évad negyedik mentora

Számos technikai újítással készült a VIASAT3 és a WMN ma induló közös műsora

Felkerült az egyik nagy streaming szolgáltatóra a Doktor Murphy

Ők lesznek az Adom a napom 3. évadának második hetének vendégei

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max