A MIDPOINT TV Launch minisorozatok és több évados sorozatok fejlesztésével foglalkozik Európában. Fél- és egy órás projektekkel is lehet jelentkezni. A tartalmilag leggazdagabb, legegyedülállóbb, leginnovatívabb koncepciók kerülnek majd kiválasztásra. A MIDPOINT TV Launch-ot 2015-ben indították útjára, és 2017 óta működik három workshopból felépülő programként. A 2019-es programban számos kiegészítést és újítást vezetnek be – ezek egyike lesz az együttműködés a program vadonatúj oktatási vezetőjével, Krigler Gáborral, aki az HBO kreatív producere. Részletek a közleményükben:

Krigler Gábor neve nem cseng ismeretlenül az európai tévéiparban: karrierje 1999-ben indult az ausztrál-német Grundy UFÁ-nál, ahol storylinerként dolgozott az első Budapesten játszódó drámasorozatukon. Az HBO saját gyártású produkciókért felelős osztályának 2010-es megalakulása óta kreatív vezetőként dolgozott; az összes magyar nyelvű sorozatot ő kísérte végig a fejlesztés legelső lépéseitől kezdve a gyártási fázisig. Legutóbbi sorozata, a nemzetközi sikernek örvendő Aranyélet hamarosan harmadik évadába lép.

INTERJÚ

hirdetés

A TV Launch most futó, 2018-as programjában főmentorként működik közre. Hogyan értékelné ezt a szerepet – eltér a korábbi mentori feladataitól?
A TV Launch három intenzív workshopjával és rövid határidejű online kurzusaival különbözik minden korábbi munkámtól, leginkább egy gyorsfőző kuktához tudnám hasonlítani. „Az író ír” – szól a mondás, és a MIDPOINT-on tényleg az alkotásra kell koncentrálniuk a résztvevőknek. Nagyon hasonlít ahhoz, mint amikor valaki egy profi írószoba tagjaként dolgozik, és ez hihetetlenül hasznos mind a résztvevők számára, mind számomra. Folyamatos tanulást jelent, és nagyon jó érzés látni, ahogyan az írók és projektjeik fejlődnek.

A korábbi szakmai tapasztalatai közül melyeket tudja legjobban hasznosítani a tévés írók és producerek új generációjának kinevelésében?
Az együttműködés a legfontosabb. Író-producerként megtanultam nagyon odafigyelni – nincsenek rossz ötletek. Mindenkit bátorítunk, hogy legyen aktív és szóljon hozzá, még akkor is, ha az ötlete nincsen teljesen végiggondolva, vagy akár teljesen oda nem illőnek tűnik. Bármilyen kis ötletcsíra alkalmas lehet arra, hogy a hatására valaki más a szobában előrukkoljon a probléma lehető legbriliánsabb megoldásával. A tévés írásban a folyamatos visszajelzés és az ötletekkel való pingpongozás a legjobb. Nincs se idő, se mód arra, hogy valaki írói válságba kerüljön.

A közép- és kelet-európai televíziós színtér ismeretében ön szerint melyek azok a legfontosabb készségek, amelyeket tanítani és fejleszteni kell a régió kapacitásfejlesztése érdekében?
Meglehetősen dühítőnek találom azt az automatikus feltételezést, hogy vannak olyan alapkészségek, amelyekkel nem rendelkeznek az íróink. Természetesen a tapasztalat sokszor hiányzik, ugyanakkor temérdek tehetséges alkotó van, akik pontosan tisztában vannak a történetmesélés alapelveivel. Rengeteg történetünk van, és rendelkezünk az elmesélésükhöz szükséges eszközökkel is, amire szükség van, az az írószobai gyakorlat megszerzése és az együttműködés elsajátítása. Elengedhetetlen, hogy kiaknázzuk a kulturális és társadalmi-gazdasági különbségeinket, és ne csak a legújabb amerikai vagy angol tartalmakat próbáljuk utánozni. Sokat tudunk nyújtani a nemzetközi tévédrámapiacnak, csak csiszolni kell azt a tudásunkat, hogy profi, jól tálalt anyagot kínáljunk határidőre, és ezt el is tudjuk adni.

Ön szerint milyen hatással lesz a TV Launch az iparágra a következő évek folyamán?
A régióban még nem született igazi áttörés – olyan sikersorozat, ami az egész világot bejárta volna. De biztos vagyok benne, hogy már igen közel járunk ehhez, és amikor egy projekt ilyen úttörő szerepre tesz szert – mint például a Terápia az izraeli tévében –, akkor a kapuk megnyílnak, és a világpiac onnantól kezdve oda fog figyelni a közép- és kelet-európai tehetségekre. A TV Launch áll ennek a folyamatnak az élén, és szívből remélem, hogy ez az áttörés a mi egyik projektünkkel fog bekövetkezni.

Mik a céljai a 2019-es program során?
Természetesen az a célunk, hogy minden projektünk olyan szintet érjen el, hogy a világpiacon versenyezhessen. Új célként pedig szeretnénk kinevelni a jövő fejlesztési vezetőit, olyan szakembereket, akik rendelkeznek a tévés drámák fejlesztéséhez szükséges készségekkel, és jó szemük van ahhoz, hogy kiválasszák a csatornáik számára megfelelő projekteket. De számomra mindig a folyamat a legizgalmasabb. Az, hogy egy szobában ülök a résztvevőkkel, tartom velük a kapcsolatot a rezidens workshopok között, és élvezem a haladást. Ha az ember élvezi, amit csinál, jó eséllyel a végeredmény is jó lesz.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban