Mióta befejeződött a Csernobil című 5 részes minisorozat, egyre több túlélő áll a kamerák elé, hogy nyilatkozzanak a szörnyű 1986-os tragédiáról. Először az egyik búvár vallotta be, hogy hőstettük a valóságban nem volt olyan tudatos, mint az HBO produkciójában, egyszerűen parancsot teljesítettek. Most Oleksiy Breus, egy ukrán mérnök, akit a katasztrófa után nem sokkal a 4-es reaktor vezérlőjébe vezényeltek, meglepő módon nyilatkozott a Csernobil sorozatban is felbukkant, rendkívül elvetemült Dyatlovról.

A csernobili atomerőmű vezető mérnöke, Anatoly Dyatlov több hibás döntést is elkövetett, nem csak az HBO sorozata, de számos dokumentumfilm szerint is. Breus szerint azonban a 10 évre elítélt, a dolgozóit terrorizáló szakember kapcsán túlzásokba esett a Csernobil miniszéria. “Nem csak Dyatlov, de Bryukhanov és Fomin esetében is úgy ábrázolták őket, mintha ők lettek volna a főgonoszok. Ez a valóságban közel sem volt így. Anatoly Dyatlov szerintem azért válhatott a produkció antihősévé, mert az erőműben dolgozók visszaemlékezései és a menedzsment is így emlegette. Ha jelen volt, mindenki feszültté vált, mert féltek tőle, de a szigora ellenére egy jó szakember volt” – árulta el Breus.

Dyatlovot, Bryukhanovot és Fomint is 10 év börtönre ítélték a Csernobilban hozott szörnyű és felelőtlen döntéseik miatt, a főmérnök azonban meglepő módon már 3 év elteltével kiszabadult. A sugárzás miatt ugyanis rossz egészségügyi állapotban volt a férfi, aki könyvet is írt arról, hogy szerinte az atomerőmű hibás felépítése volt okozható a tragédiáért és nem a mérnökök felkészületlensége. Dyatlov 1995-ben halt meg, szívelégtelenségben, amelynek kiváltó oka az 1986-os atombaleset és az általa kiváltott sugárzás volt.

hirdetés
hirdetés

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát

Vadonatúj, nagyszabású, logikai vetélkedő érkezik idén a TV2-re