Az HBO nagy sikerrel vetítette le a Csernobil című, 5 részes minisorozatot, melyből kiderült, milyen áldozatokat hoztak az egyszerű szovjetek, köztük búvárok, tűzoltók és likvidátorok azért, hogy Európa ne váljon nukleáris temetővé. Az egyik életben maradt búvárt, Oleksiy Ananenkót az AFP francia hírügynökség kijevi otthonában kereste meg, ahol érdekes nyilatkozatot adott az 59 éves férfi. “Soha nem éreztem magamat hősnek, mindössze a munkámat végeztem. Két másik társammal együtt parancsot kaptunk arra, hogy menjünk, így nem volt választásunk” – árulta el Ananenko.

A Csernobil című sorozatban a búvárok az atomerőmű vízzel elárasztott folyosóin gázoltak át, hogy leeresszék a reaktor alatti víztározót. Ezzel egy második robbanást akadályoztak meg, az igazán megdöbbentő azonban az volt, hogy a sorozat szerint a férfiak maguktól, a biztos halál veszélyéről tudva vállalták a feladatot. A produkció ebből a szempontból pontatlan volt, Oleksiy Ananenko szerint ugyanis egyáltalán nem voltak tisztában a körülményekkel. “A szériában több pontatlanság is volt ezen kívül, nem volt rajtunk oxigéntartály, és sokkal gyorsabban haladtunk. Ennek az oka az volt, hogy ne kapjunk túl nagy sugárfertőzést, jól is csináltuk, mert nem emlékszem, hogy a mérőeszközeink kiakadtak volna” – tette hozzá a búvár.

Most már sokan tudják, ugyanis a Csernobil befejező, archív képsoraiból kiderült, hogy a három búvár közül ketten a mai napig életben vannak. Boris Baranov 2005-ben hunyt el, Valeriy Bespalov és Oleksiy Ananenko azonban még mindig jó egészségnek örvendenek.

hirdetés
hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban