.

A szökés 5. évad premier kritika: Újabb veszélyekkel néznek farkasszemet Michael Scofieldék

Írta: RaulReal | 2017. április 07. 22:09
Az amerikai tévézés történetében akad néhány olyan sorozat, amelyet az egyszeri nézőnek akkor is ismernie kell, ha álmából ébresztik fel. Ilyen a Lost, a 24, a Jericho, A szökés, a Hősök, a Szívek szállodája. A 2000-es években ugyanis leginkább ezek a produkciók hoztak iszonyú magas nézettséget. A sors iróniája pedig, hogy közülük négyet már rebootoltak a csatornák. Feltételezzük, hogy ötlet híján. A Hősök új szezonja vállalhatatlanul rossz lett, a Szívek szállodája a legnagyobb rajongók kivételével senkit nem fogott meg, a 24 Kiefer Sutherland nélkül nem az igazi, így A szökés 5. évadának készítői előtt adott volt a feladat, hogy megcsinálják azt, ami eddig példa nélküli. Vagyis, hogy a sorozatok aranykorából úgy hozzanak vissza egy szériát, hogy az tényleg a megszokott minőséget képviseli.
A jó hír az, hogy A szökés olyan lett, mint az első négy évad volt. Most éppen Lincolnon a sor, hogy halottnak hitt testvérét, Michaelt kihozza egy jemeni börtönből, eközben olyan kultikus karakterek tűnnek fel a képernyőn, mint a Zsebes, Dr. Sara Tancredi, C-Note, vagy éppen Sucre. Mi tagadás, jó őket viszontlátni, ellenben az első részben a főszereplő, azaz Scofield nagyon keveset szerepel, a már említett szereplők pedig helyenként kevesek ahhoz, hogy elvigyék a hátukon a történetet. Főleg Dominc Purcell birkózik meg közülük nehezen a feladattal, de szerencsére a sci-fisre sikeredett "új kezet kapok" történetszál Zsebessel már izgalmasabb volt. Így az írók némi feszültséggel feledtetni tudták, hogy a mellékszereplők A szökésben bizony okkal voltak azok. Michael Scofield egyetlen nézésével képes helyretenni bárkit, így a folytatásban remélhetőleg ebből, és a főhős zsenialitásából is többet kapunk majd. A szökés új szezonja több lett annál, mint hogy korrekt iparosmunkaként emlegessük. A szebb időket idézte, ellenben egyértelműen elmarad minőségben a premier az olyan szériáktól, mint mondjuk a Westworld, a Trónok harca, a Narcos, vagy éppen a Légió. Már egy másik kort élünk, amikor néhány akciójelenet kevésbé hozza az embert lázba. Kell a nagyon jól megírt történet, a dráma ahhoz, hogy jó sok embert a képernyő elé ültessenek a készítők. Az új rész inkább felvezetés lett, hogy újra beleszokjunk A szökés világába.
A történet nagyjából arról szól, hogy évekkel Michael halála után valaki felveszi a kapcsolatot a börtönből frissen szabadult Zsebessel, aki arra jut, hogy meg kell látogatnia Lincolnt. A piti bűnözésből élő nagytestvér persze ki akarja hajítani azonnal egykori bajtársát a verandáról, de aztán rájön, hogy lehet, hogy tényleg érdemes utánanézni annak, hogy Scofield még mindig életben van. Innentől kezdve van minden, például egy békés családra rátörő bérgyilkos is tiszteletét teszi a képernyőn, szóval izgalomból nincsen hiány. Jemenben aztán tényleg feltűnik mindenki kedvence, még több tetkóval a kezén, aminek nyilván később jelentősége lesz, ugyanis a főcímbe is bekerült a jelenet. Jó pont a készítőknek, hogy a hangulatteremtéshez újra felhasználták a klasszikus, csak A szökésben felcsendülő zenéket. Apróság ez, de mindenféleképp segít abban, hogy a néző ismét magáénak tudja érezni a sorozatot. Szerencsére a folytatás felett nem szállt el az idő, ezzel a muszlimos szállal elképzelhető, hogy még aktuális is tud lenni a FOX produkciója, melyet csütörtökönként Magyarországon a TV2 kábelcsatornája, a Prime vetít.
A szökés évadpremierjét 3,8 millióan nézték, ami a korábban megszokott, 9 milliós számhoz kevésnek tűnhet, de ebbe bele kell kalkulálni, hogy az amerikai országos sorozatok már sokkal elenyészőbb tömegeket vonzanak magukhoz. Még így is szép teljesítményt tudhat magáénak a sorozat folytatása, szerencsére sikerült jobban felhype-olni a visszatérést, mint mondjuk a Hősökét, mely annak idején még a jó promókkal is kevésbé tudta megmozgatni az embereket. Összességében A szökés 5. évados visszatérését minden olyan embernek érdemes ajánlani, aki szerette az első négy évadot 2005 és 2009 között, ha pedig a szezon hátralévő részében még hangsúlyosabban jelen lesz Michael Scofield is, akkor lesz igazán teljes az örömünk. Értékelés: 7/10.


További hírek

Az egyik főszereplő szerint már dolgoznak A szökés új évadán

Kiderült, hogy tervezi-e A szökés folytatását a sorozat készítője

Több év után ma folytatódik az egyik legjobb sorozat

Az amerikai után szinte azonnal jön A szökés új évadának magyar premierje


Hozzászólások