A The Mandalorian tavaly novemberben érkezett meg a Disney+ kínálatába, az első élőszereplős Star Wars sorozat néhány évvel a Birodalom bukása utáni időkbe kalauzolt. A főszerepben a Trónok harca és a Narcos korábbi sztárja, Pedro Pascal volt látható, aki egy hallgatag fejvadász páncélját öltötte magára. A széria október 30-án folytatódik a második évadával, mely az elsőhöz hasonlóan ismét 8 részes lesz. A visszatérés kapcsán most összeszedtük, mi az az 5 ok, amiért ajánlott néznivaló a The Mandalorian.

1. Nem úgy mesél a messzi-messzi galaxisról, ahogy azt a filmek nézői megszokhatták

A The Mandalorian végső soron egy űrwestern, azon a vonalon mozog, mint amit a Firefly nézői annak idején a FOX-on megszokhattak. A Nathan Fillion főszereplésével készült produkciót azóta is sokan visszasírják, az általa hagyott űrt tölti be az első élőszereplős Star Wars sorozat. A Disney+ szériája ráadásul a peremvilágokban játszódik, az itt élő emberek és idegen lények pedig nem sokat foglalkoztak azzal, hogy Darth Vader és Luke Skywalker hogy intézte el a köztük lévő nézeteltérést. A The Mandalorianben nincsenek klasszikus fénykardok és jedik sem, a lézerpisztolyok durrogtatása azonban olyan nézőket is a képernyők elé vonzhat, akik sose szerették a Star Warst.

hirdetés

2. Baby Yoda a tévétörténelem egyik legaranyosabb karaktere

Az olyan nagy cégek, mint a Marvel és a Disney általában nem jók abban, hogy egy-egy spoileres fordulatot eltitkoljanak a nézők elől. A szórakoztatóipari vállalatok már a filmjeik és sorozataik bemutatása előtt gyártósorra engedik a partnereik által készített figurákat, amelyeket a Funko, a Hasbro, vagy éppen a Lego mérnökei álmodtak meg. A Star Wars rajongók nagy bánatára a Baby Yoda névre keresztelt Gyermek bábuk csak 2020 tavaszán kezdtek el szállingózni, a karakter bemutatkozása után engedte csak a Disney, hogy elkezdődjön a játékszerek gyártása.

A sorozatban tehát mindenkinek nagyot ütött, amikor meglátta a Gyermeket, a Baby Yodának keresztelt apróságot, akire a Fejvadásznak vigyáznia kellett. A karakterről rengeteg teória született, a nézők azon vitáznak, hogy Yoda mester klónjáról van-e szó, vagy éppen az utódjáról. Baby Yodát sok rejtély övezi, hiszen beszélni még nem tud az 50 éves karakter, az Erőt viszont vígan használja. Ebben pedig az a fő érdekesség, hogy a jó és a sötét oldal képességeit ugyanazzal a lelkesedéssel hívja segítségéül, ha arra van szükség.

3. A rövid epizódok miatt gyorsan végignézhető a teljes évad

Számos drámasorozat nagy hibája, hogy a készítők minimum 50 perces részekben gondolkoznak, a The Mandalorian azonban minimum 29 és legfeljebb 46 perces adagokban érkezett meg az online videotárra. A világ nagy része csak torrenten élvezhette a sorozatot, a játékidőt látva pedig voltak, akik úgy vélték, hogy cenzúrázott epizódok kerültek fel az internetre. Egyes elemzők szerint azért érkeztek ennyire rövid epizódok a sorozathoz, hogy a fiatalabb nézőket is lekösse a The Mandalorian. Hozzá kell tenni azonban, hogy a történetnek is jót tett, hiszen az írók így sallangmentesen tudták elmesélni a lineáris sztorit. A produkció a legtöbbször arról szólt, hogy a főhős Din Djarin A pontból ment B pontba, a kettő közt harcolt és beszélgetett. A The Mandalorianben még csak azt sem mondhatjuk, hogy sok mellékszereplő lett volna, a fejvadász közelébe csak olyan figurák kerültek, akik fontosak az események szempontjából.

4. Sötét a hangulat és a karakterek múltja teli van traumákkal

Míg a The Mandalorian története pofonegyszerű és egysíkú, addig a szereplőkről ez korántsem mondható el. Din Djarin átélt egyet, s mást, egy brutális háború árvája, akit a mandalóriak fogadnak be maguk közé. Ez sem egy egyszerű helyzet, hiszen a fejvadászok klánja számkivetettekből áll, akik sosem mutatják meg arcukat és ellentmondásos figuráktól fogadnak el megbízatásokat, csak azért, hogy némi kredithez jussanak. A Gina Carano által játszott Cara Dune szintén baljós karakter, aki háborús bűnös, ezért egy félreeső világban iszogat és próbálja elfelejteni minden búját-baját, egészen addig, míg Din Djarin rá nem bukkan.

Számíthatunk arra, hogy az első évad zárórészében felbukkanó Moff Gideon (Giancarlo Esposito), aki a sötétkardot lóbálva indul el a The Mandalorian hőseit kinyírni, szintén bővebb kibontást kap. Az egykori birodalmit a Breaking Bad és a Revolution korábbi sztárja alakítja, aki iszonyat jó karakterszínész, így biztosan további hangsúlyos jelenetek várhatóak még a színész részéről. A sorozat első 8 epizódja ismert helyszíneket is bemutat, úgy, mint Luke Skywalker szülőbolygóját, a Tatuint, de a legtöbb képernyőre kerülő planéta sötét, rideg és helyenként fagyos is. A peremvilágok szektora nem gyengéknek való hely.

5. A The Mandalorian önmagában is megállja a helyét, nem követel meg semmiféle előismeretet a nézőjétől

Míg a Star Trek világa egy olyan jövőt ábrázol, ami pár évszázad múlva akár valósággá is válhat, amennyiben az emberiség ráfekszik az űrutazás fejlesztésére, addig a Star Wars teljes egészében egy gyerekmese. George Lucas mindössze szórakoztatni akart, amikor az 1977-es Egy új reményt elkészítette, egy olyan messzi-messzi galaxist bemutatva, ahol a jó farkasszemet néz a gonosszal, a háttérben pedig jediknek nevezett varázslók őrködnek az univerzum felett. A The Mandalorian első évada azonban szakít az egésszel, mindenféle előismeret nélkül élvezhető sorozatról van szó. Ritkaság az ilyen, próbálná meg valaki a Star Trek: Picardot például úgy elkezdeni, hogy nem látta Az új nemzedéket, el lenne veszve rendesen. A nem rajongó nézőknek rossz hír, hogy a folytatás erősebben kapaszkodik majd a Star Wars filmekbe és egyéb sorozatokba, hiszen Anakin Skywalker és a titkos tanítványa, Ahsoka Tano is benne lehet majd a későbbi évadokban. Akinek azonban tetszik a The Mandalorian, túlságosan nem nyúlhat mellé, ha a Skywalker-sagába is belekezd.

hirdetés

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát