.

5 dolog, amiben a The Witcher sorozat hasonlít a Trónok harcára

Írta: Spenger Dávid | 2020. március 28. 21:30
A Trónok harca meghatározta az elmúlt közel egy évtizedben a televíziózást. Ez volt az első olyan fantasy sorozat, amely még azokat is a képernyő ültette, akik nem rajongtak a műfajért. A 2020-ban a Netflixen bemutatott The Witcher 1. évadáról a készítő Lauren Schmidt Hissrich és az egyik főszereplő, Anya Chalotra is azt nyilatkozta, hogy az HBO sikerprodukciójának szellemiségét fogja követni. Cikkünkben összeszedtük, hogy melyek azok a dolgok, amelyekben a Ríviai Geraltról szóló széria valóban a Trónok harcát követte.
1. A politika fontos szerepet játszik a történetben A Westerosról szóló produkció legfontosabb alakjai sosem vettek a kezükbe kardot, Cersei és Tyrion Lannister, Varys, vagy éppen Kisujj úgy mozgatták a szálakat, hogy a fél életüket tárgyalótermekben töltötték. Ebből a szempontból a The Witcher is hasonló, csak míg a Trónok harcában Házak viaskodtak egymással, addig a Kontinensen királyságok teszik ugyanezt. A Netflix szériájában sokkal jobban érthetőek a politikai szálak, kevesebb játékos mozog a sakktáblán. A végső cél ennek ellenére ugyanaz, hogy a szemben álló királyságokat egyesítsék és végre béke legyen.
2. Rendkívül sötét mindkét produkció hangvétele A Trónok harca a legtöbb nézőt azzal tudta megnyerni magának, hogy egyetlen karakter sem volt biztonságban. Időről-időre pedig a hősöknek tartott karakterek buktak a legnagyobbat. A The Witcherben hasonlóképp működnek a dolgok, elég a tündék nemes fajára gondolni, akiknek a népét egy kőkemény népirtás tizedelte meg. Ahogy az HBO szériájában Tyrionnal szemben kirekesztőek voltak az emberek, és Havas Jont is meghurcolták, mert fattyúnak tartották, úgy a The Witcherben is állandó küzdelmet jelent Ríviai Geraltnak a különcsége. A vajákok nem hétköznapi emberek, szörnyvadásszá alakított mutánsok, akik nem csak külsejükkel tűnnek ki az átlagból, hanem az érzelemnyilvánítás is nehezükre esik.
3. Látványos küzdelmek és sok meztelenség Az HBO szériája évadról-évadra egyre látványosabb harcokat mutatott be a képernyőn, a Trónok harca női szereplői között pedig kevés olyan volt, aki egyszer sem dobta le a ruháját. A Netflix 2019-es újdonsága ebből a szempontból is erősen épít David Benioff és D. B. Weiss alkotására, elég csak Yenneferre (Anya Chalotra) gondolni, aki rengeteget meztelenkedett. Rajta kívül Stregobor is szívesen töltötte az idejét alulöltözött lányok társaságában, így a The Witcher is a 18+-os közönséget célozta meg ebből a szempontból.
4. Mindkét produkció egy-egy népszerű regénysorozat adaptációja George R. R. Martin A tűz és jég dala első kötetét, a Trónok harcát 1996-ban jelentette meg, az összesen hét könyvből álló történetből eddig 5 olvasható. A Winds of Winter című hatodik részre már 8 éve várnak a rajongók. Ehhez képest a The Witcher rajongóinak szerencséjük van, hiszen a lengyel Andrzej Sapkowski befejezte a regényeket. 1991 és 2012 között adták ki a Vaják könyveket, melyet hazánkban a PlayON jelentetett meg. Nemrégiben a Gabo SFF új kiadásban tette elérhetővé az első három részt.
5. Westerosban és a Kontinensen is közeleg a végítélet Amikor a Mások serege először felbukkant a Falnál, már akkor lehetett sejteni, hogy a Trónok harcában komoly gondokat fog okozni ez a nem hétköznapi fenyegetés. Egészen a 8. évad 3. részéig nem is sikerült felülkerekedniük Havas Jonéknak az Éjkirály kompániáján, bármennyire is próbálkoztak vele. A The Witcherben is rögtön az első részekben elhangzott egy komor prófécia Stregobor részéről. A jóslat szerint Ciri is tevékeny részese lesz a világvégének, így várhatóan Geralt sem ússza meg, hogy bajba keveredjen. A két széria közötti hasonlóságok könnyen felismerhetőek, azonban minden nézőnek magának kell eldöntenie, hogy mennyire inspirálta végülis a Trónok harca a The Witchert. Az biztos, hogy megnyitotta előtte az utat, hogy újabb nagyköltségvetésű tévésorozatok érkezzenek a képernyőkre.

hirdetés

További hírek

Újabb fontos változásra derült fény a The Witcher 2. évadával kapcsolatban

Több fontos hír is érkezett a The Witcherről (spoilerveszély)

Rendhagyó, új reality indul az egyik magyar csatornán

Visszatér az egyik nagyon várt magyar sorozat az RTL Klubra


Hozzászólások