2020-ban több olyan sorozat is elbúcsúzik a nézőktől, amely az elmúlt években kultusz státuszba lépett és meghatározó eleme volt a modern televíziózásnak. Az idén leköszönő produkciók között van történelmi dráma, tinédzserek főszereplésével készült sci-fi és egy ismert testvérpár is utoljára áll össze, hogy szörnyekre vadásszon. Listánkban összeszedjük a 10 legfontosabb olyan tévészériát, amely hamarosan véget ér.

Odaát
Sam és Dean Winchester kalandjai 2005-ben indultak el a legkisebb országos amerikai csatornán, a CW-n. Az Odaát az első 5 évada alatt az egyik legizgalmasabb természetfeletti krimivé nőtte ki magát. A testvérpár vadászott szörnyekre, összetűztek angyalokkal és magával Istennel is közelebbi ismeretségbe kerültek. A produkció nézői később komoly hullámvölgyeket tapasztalhattak a széria minőségét illetően, a sorozat azonban később is többször magára tudott találni. Az Odaát 15 évad után, több, mint 300 adásba került részt követően fejeződik be 2020-ban, az utolsó rész május 18-án kerül képernyőre a tengerentúlon. A sorozat a magyar képernyőkön hosszú szünet után folytatódott új részekkel, az M2 Petőfi TV február 4-én kezdte el adni a 11. szezont.
Modern család
Az Így jártam anyátokkal és az Agymenők bemutatása után nem sokkal az ABC felvette a kesztyűt a közönségkedvenc szitkomokkal szemben. 2009-ben képernyőre tűzték a Modern családot. A vígjáték, amely újraindította Ed O”Neill (Egy rém rendes család) karrierjét, hatalmas siker lett. Éveken keresztül a Modern család volt ugyanis az Emmy-gála nagy kedvence, 75 jelöléséből 22-t váltott díjra. A produkció egyike az amerikai ABC legrégebbi címeinek, mely 11 évad után fejeződik be, idén áprilisban. A sorozatban olyan gyerekszínészek cseperedtek fel az évek alatt, mint Ariel Winter, vagy Sarah Hyland, akik mostanra a Modern családon kívül is sztár státuszba léptek. A széria utolsó szezonja február 11-én indult el a magyar HBO GO-n, az új részek hetente kerülnek fel az online videotárra.
A visszatérők (The 100)
Kevesen számítottak rá, hogy pont a CW lesz Amerikában az a csatorna, amely tinik főszereplésével tűz a képernyőkre komolyan vehető sci-fi sorozatot. A visszatérők 2014-ben épp ezért döbbentett meg annyi nézőt. Egy okosan kitalált, posztapokaliptikus világot tálalt elénk a széria, amelyben fiatal bűnözőket küldenek a Földre, hogy derítsék fel kihalt bolygót. A nézőknek jó hír lehet, hogy már 2019 augusztusában bejelentették a kaszát, így az íróknak volt idejük normális lezárást kitalálni a 7. évadával befejeződő produkciónak. A visszatérőket idehaza az RTL Spike mutatta be, 2016 végén, eddig 5 évadot láthattak belőle a magyar nézők.
Homeland
A Showtime kémsorozatát 2011-ben mutatták be Amerikában. A Prisoners of War című izraeli produkció adaptációja pedig 3 éven keresztül igazi közönségkedvencnek számított. A bipoláris CIA-ügynök, Carrie egy olyan nemzeti hősnek kikiáltott, Brody nevű katonát figyelt meg, aki fogsága alatt valószínűleg terroristának állt. A történet nagy csavart vett, amikor Brodyt kiírták, a Homeland azonban évadról-évadra meg tudott újulni, olyan változatos helyszíneken játszódott, mint Afganisztán, Pakisztán, Németország, az USA, vagy éppen Oroszország. A főszereplő Claire Danest ez a sorozat tette fel a térképre ismét Hollywoodban, a színésznőt az Emmy-n is díjazták. A Homeland, melynek 6. szezonjának egy részét Magyarországon forgatták, 8 évad után április 26-án fejeződik be. A produkció első négy évadát idehaza az RTLII vetítette elsőként, 2016 elején a sorozat késő éjszaka az RTL Klubon is bemutatkozott, de az RTL Magyarország a folytatást már nem vette meg, így az ötödik etap egyelőre nem kerül adásba.
Vikingek
A nézők sokat vártak a Tudorok készítőjének, Michael Hirstnek a 2013-ban bemutatott sorozatától, a Vikingektől. A History Channel produkcióját az első néhány évadot látva sokan a Trónok harcához hasonlították minőségben. Itt is voltak hatalmas harcok, manipuláció, szex, és habár a sárkányok kimaradtak belőle, a misztikum nagyon is jelen volt a Vikingekben. Miután a főhős Ragnar Lothbrokot kiírták a történetből, sokan temették a szériát, azonban a karakter helyét később olyan karizmatikus figurák vették át, mint Björn Ironside, Floki, vagy éppen a mindig dühös Ivar. A Vikingek 6 évad után fejeződik be 2020-ban, a rajongóknak azonban jó hír, hogy a Netflix már berendelte Vikings: Valhalla címmel a produkció spinoffját. Hazánkban a Vikingeket a VIASAT3 tűzte képernyőre, 2013-tól kezdve, eddig 5 évadot vetített le a csatorna a szériából.
A S.H.I.E.L.D. ügynökei
A Marvel szuperhősös filmjeiben találkoztunk először a Nick Fury által vezetett, S.H.I.E.L.D. nevű szervezettel. Az ABC pedig 2013-ban úgy döntött, van olyan izgalmas ez a kémekből álló ügynökség, hogy Amerika Kapitányék nélkül is elmeséljék a kalandjaikat. A Bosszúállókból azért behozták Phil Coulson karakterét ide is, hogy a rajongók lássanak egy összekötő kapcsot a filmek és a sorozat között. A széria eddigi 6 évadában olyan fenyegetésekkel néztek farkasszemet a S.H.I.E.L.D. ügynökei, mint a Hydra, az Embertlenek, vagy éppen a Kree. A történet során kultikus karaktereket is bemutattak a képernyőn, mint például a legendás Szellemlovas. A produkció utolsó, 7. szezonját a 2020-as midseasonben mutatják be, amely 13 részes lesz. A S.H.I.E.L.D. ügynökeinek kalandjaiból a magyar nézők eddig 3 évadot láthattak a VIASAT3-on.
GLOW
A Netflix készített már különleges produkciókat az elmúlt években, de a női pankrátorokról szóló vígjáték mindenképp az egyik legüdébb színfoltja az online videotár kínálatának. A GLOW-t 2017 nyarán mutatták be, a történet pedig a 80-as években játszódik, amikor is egy bukott filmrendező és néhány amatőr színésznő összeállnak, hogy forgassanak egy sportos tévéműsort. A produkció megtörtént eseményeket dolgoz fel, talán éppen ezért is olyan vicces. Emellett a 2020-ban a 4. szezonjával befejeződő GLOW castingja is nagyon jól sikerült, a sorozatban a Balfékekből ismert Alison Brie és Betty Gilpin is brillíroznak.
Amerika Huangjai
Ha egy sorozatrajongó igazán minőségi családi szitkomokat keres, akkor valószínűleg az ABC kínálatát érdemes elsőképp végignéznie. A Modern család után pár évvel ugyanis a csatorna ismét meg tudta újítani a bevált formulát. Az Amerika Huangjai volt az első olyan vígjátékszéria 20 év után az USA-ban, amelynek főszereplői egy ázsiai-amerikai család tagjai voltak. A produkciót a díjátadókon is elkezdték felfedezni maguknak az ítészek az évek során, a Critics” Choice Awardson is jelölték a szériát. Az Amerika Huangjai a a televíziózás történetében egy fontos rekordot már megdöntött, ez az első olyan amerikai szitkom, amely csak ázsiai szereplőgárdával átlépte a 100 epizódos álomhatárt. A sztori, amely idén február 21-én 6 évad után fejeződik be, egy olyan családról szól, akik Floridában próbálnak tipikus, jenki éttermet működtetni. A tajvani család kalandjait bemutató szériát idehaza a Comedy Central mutatta be 2017-ben, a humorcsatorna 4 évadot adott le eddig a produkcióból.
Dark
A német produkcióra, amelyet a Netflix 2017-ben mutatott be, sokan azt mondták, hogy az európai Stranger Things lesz belőle. Az alapvetést tekintve ez igaz is lehetett volna, hiszen a történet egy gyerek eltűnésével vette kezdetét. A folytatás azonban sokkal sötétebb hangvételű lett, kevesen számítottak arra, hogy egy három generáción átívelő, négy család sztoriját is összevonó időutazós történetet mesél majd el a Dark. A német produkcióból eddig két szezont mutattak be, a 10 részes első évad 2017 decemberében, a 8 epizódos második etap pedig 2019 júniusában került fel a Netflix kínálatába. A Dark utolsó szezonja valamikor 2020 őszén várható.
Future Man
2017 őszén mutatkozott be a Hulu sci-fi vígjátéka, melynek főszereplője az Éhezők viadala filmekből ismert Josh Hutcherson volt. A színész egy olyan fiatal férfi bőrébe bújt, aki takarítóként dolgozik és éjjel-nappal kedvenc videojátékát nyüstöli. Egy napon azonban, amikor kiakasztja, Josh Futturman szobájában feltűnik két jövőbeli harcos a játékból, hogy időutazásra invitálja. A produkció azért lett népszerű, mert olyan klasszikusokra is támaszkodik, mint a Vissza a jövőbe és a készítők nem félnek attól sem, hogy például James Cameront, a Terminátor és az Avatar atyját egy teljes részen keresztül figurázzák ki. A Hulu 2019 tavaszán jelentette be, hogy három évad után, valamikor idén fejeződik be a Future Man. A produkció első két évadát idehaza a VIASAT6 tűzte képernyőre, 2019 őszén.

hirdetés
hirdetés

Nyáron, de nem a korábban kiszivárgott napon érkezik a legújabb Star Wars sorozat

Drága örökösök, Mellékhatás, Szujó Zoltán, VV vetítés - itt az RTL összes friss bejelentése

Gundel Takács Gábor lesz az idei Televíziós Újságírók Díjának műsorvezetője

Ezt tudni a Hazatalálsz ma induló 2. évadáról (x)

2024-ben visszatér a Kalandra Fal és az Álarcos énekes - évértékelő interjú Kolosi Péterrel

Vastag Csaba fontos szerepet kapott a Megasztárban

hirdetés